Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- - - ID : Naar een identitaire stroming in Nederland ! - - -

vrijdag, oktober 20, 2006

De Nederlander is hartstikke rechts door Sylvain EPHIMENCO in Trouw, 20 oktober 2006.

Nog niet zolang geleden was de term conservatief een van de ergste verwensingen die je in Nederland naar het hoofd van een medediscussiant kon slingeren. Het kan verkeren in het Koninkrijk aan Zee. Gisteren las ik een stuk in Trouw over de presentatie van het boek ’Ruimte op rechts’. Daarin voorspelde politicoloog Jos de Beus dat we aan de vooravond staan van een ’lange conservatieve golf’.

Ik ben geneigd om dat soort politieke voorspellingen met een pond zout in mijn binnenzak te consumeren. Niets hachelijker dan lange-termijnvoorspellingen in periodes waarin politieke omwentelingen op iedere straathoek staan te loeren.

Intrigerend is wel dat Jos de Beus lid is van de PvdA, wat zijn beweringen extra gewicht geeft. Wanneer hij dan zegt dat ’linkse partijen nog wel kunnen winnen, maar niet meer met een links programma’, ben je sneller geneigd hem te geloven dan bijvoorbeeld een belijdende aartsconservatief als Bart Jan Spruyt. Het is onmiskenbaar waar dat na de Fortuyn-episode linkse partijen voorzichtig naar rechts zijn opgeschoven. Het geldt met name de PvdA met de AOW-kwestie, terwijl de partij in haar programma het fortuyneske thema immigratie/integratie niet helemaal heeft losgelaten. En binnen GroenLinks sluimert een even voorzichtige richtingenstrijd over de koers van de partij onder Femke Halsema. Begin dit jaar werd Femke door de JOVD (de peuterafdeling van de VVD) tot ’liberaal van het jaar’ uitgeroepen.

Maar hoe zit het bij de kiezers? Gisteren snelde ik naar de Stemwijzer en kreeg hierover een antwoord in de vorm van een hamerslag. Ik weet natuurlijk dat de resultaten van de Stemwijzer geen garantie bieden voor een juiste electorale afspiegeling op de avond van de verkiezingen. Veel van de respondenten die de 30 vragen hebben ingevuld, zullen niet het stemadvies volgen dat ze van het computerprogramma krijgen. Toch geeft de Stemwijzer een aardige inkijk in de Nederlandse psyche. Mijn conclusie: Nederland is hartstikke rechts, maar dan stiekem! Zoals refo’s die vroeger hun satanische tv-toestel in een kastje met gesloten deuren verstopten.

De drie klein-rechtse partijen die in de peilingen vooralsnog een onbeduidende rol spelen, vertegenwoordigen bij de Stemwijzer samen de eerste Nederlandse politieke stroming. Van de 584.568 mensen die gisterenochtend de vragen hadden ingevuld, kregen 159.863 een advies om op de LPF, Groep Wilders of EénNL te stemmen. Dat is 27 procent van het totaal en dat zou goed zijn voor bijna 40 kamerzetels! En dit terwijl de socialistische stroming met PvdA en SP samen, niet verder komt dan 129.511 stemadviezen (22 procent). Niemand moet er dan van opkijken wanneer 76 procent van alle respondenten criminele Antillianen terug naar de Antillen wil sturen (vraag 20).

En dan te bedenken dat sommige linkse bourgeois met een beschamend stemadvies voor Geert Wilders in hun binnenzak, straks op Femke en Wouter gaan stemmen. De Beus heeft dus gelijk. Alleen dreigt zijn ’conservatieve golf’ op een tsunami te gaan lijken.

Bron: Trouw